[O1] Kolektor ssący ARL do AGRa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • trv
    Classic
    • 2010
    • 35

Zamieszczone przez voltar
    Temat porównywania klas , konkretnych aut jest generalnie ciekawy
    i to bardzo , tyle, że zazwyczaj kończy się pyskówką jak bardzo skoda się nie różni od audi

przede wszystkim należałoby te podziały zdefiniować, ale myślę, że inteligentni nie muszą tego robić, to się mniej więcej czuje
    IMO cała grupa marek premium nie jest homogeniczna, są marki bardziej i mniej "premium" a do tego dochodzi specyfika rynku i tak np. w Polsce myślę, że dla wielu osób marką taką będzie już nawet VW, zwłaszcza na prowincji, czy w mniej zasobnych regionach, moim zdaniem tak jest jak najbardziej ok, po prostu kwestia punktu odniesienia.

na przykład w naszym OCP grajdołku można wyróżnić coś takiego jak nawet nie marki, tylko "wersje premium", przecież każdy się ślini do RSek, czy bogatych wyposażeniowo czy wypasionych silnikowo egzemplarzy, te modele są nierzadko prawie 2x droższe niż uboższe wersje.
    doskonale to można zauważyć w podejściu innych userów a i posiadacz takiej wersji premium, też automatycznie zyskuje w tej mikro populacji
    (jakby, ktoś próbował dyskutować z tym, że samochód jest wyznacznikiem statusu to niech sobie daruje)

volvo, nawet jeśli jest marką premium, a raczej jest, to IMO jest z tych słabszych premiumów
    w Polsce oczywiście będzie postrzegane inaczej niż w Szwecji, gdzie dochodzi jeszcze to, że tam to jest swojska, rodzima marka, ale patrząc globalnie, jednak volvo zdecydowanie odstaje od premium pełną gębą jak BMW czy MB, ale na pewno ma wizerunek bardzo dobrej, solidnej marki słynącej z bezpieczeństwa.

zauważcie jaką prowadzą politykę product placement, nie śledzę tego, ale zwróćcie uwagę ilu głównych bohaterów amerykańskich filmów porusza się właśnie volvo (od jakiegoś czasu jest chyba na zmianę volvo i prius ).

dlatego pewnie, ktoś kto nie rozumie tych punktów odniesień i patrzy np. tylko z własnej perspektywy, będzie się o te super ważne sprawy kłócił do zabicia.
    fakt, ważne nie są, ale rzeczywiście ciekawe jak tu ludzikami manipulować, żeby im się wydawało, że są lepsi niż są
    Skoda Octavia 1 AGU 1999 r. L&K
  • cycek
    Rider
    • 2009
    • 554

Szybkie pytania:
    Czy montaż jest bardzo inwazyjny w pracę silnika?

Czy mogę liczyć się ze spadkiem mocy?

Czy konieczny jest program?

Czy wystarczy, że założę i będę się cieszył, że auto lepiej oddycha?
    Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

• rob555
      Rider
      • 2006
      • 748

Re: Kolektor ssący ARL do AGRa

Zamieszczone przez cycek
      Czy wystarczy, że założę i będę się cieszył, że auto lepiej oddycha?
      Nic nie musisz w sofcie dlubac. Do AGR nie podejdzie kolektor tak by EGR pasowal wiec musisz zaslepki miec w pogotowiu.
      pozdrawiam

Diagnostyka i tuning
      hybrydowe wtryski i turbiny
      programy na ulice jak i do sportu

Serwis mechaniczny aut koncernu VAG
      www.tune-up.pl

HAMOWNIA PODWOZIOWA - POMIARY MOCY GDANSK

Komentarz

• cycek
        Rider
        • 2009
        • 554

Tak, chce dodatkowo kupić flansze. EGR narazie jedynie przeciety na kablu, teraz ma szansę wylecieć całkowicie.
        Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

• rss
          L&K
          • 2009
          • 1098

a czy w takim kolektorze od ARLa mozna dodatkowo nieco powiekszyc srednice?
          kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• cycek
            Rider
            • 2009
            • 554

Uszczelka zostaje od serii?

[ Dodano: Sro 10 Lut, 10 09:33 ]
            Możliwe, że trafi mi się kolektor ARL. Ze świeżo trafionego Leona
            Byłoby fajnie, na allegro widziałem flansze - 150 złoty - dość drogo.

Czy ktoś w Warszawie, robił samemu, zlecał komuś?
            Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

• Udesky
              RS
              • 2007
              • 1692
              • Octavia I (1U2)
              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Ja to przed zakupem najpierw sprawdziłbym czy da się odkręcić śruby, aby wymienić go we własnym zakresie. U mnie 5 śrub poszło nawet łatwo, niestety jedna się obkręciła i bez spawarki ani rusz. :evil:
              A do warsztatu nie oddam bo zaśpiewali mi za wymianę od 200 - 300zł i nie gwarantują, że zrobią to w 1 dzień. :lol:

Uszczelka pod kolektor do wszystkich 1.9TDI jest ta sama. Koszt metalowej to ok 8zł.
              W Polsce nie ma kryzysu.
              Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

Pracuję...